De 9 beste besturingssystemen in de domoticamarkt


 
De domoticamarkt is booming, maar dat gaat niet zonder slag of stoot
 
 
De domoticamarkt is booming, maar dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. De grootste hindernis is de enorme hoeveelheid aan verschillende standaarden en protocollen. Fabrikanten bedenken vaak hun eigen protocol bij hun producten, maar er is ook een aantal open standaarden. Het zijn juist deze standaarden die de technologie verder helpen. We zetten de negen belangrijkste besturingssystemen op een rij.
 
433 MHz
De 433MHz-frequentieband is vrij te gebruiken voor draadloze low-powercommunicatie van apparaten. Veel fabrikanten op het gebied van domotica zien hier brood in en zijn begonnen met het maken van een systeem op basis van 433 MHz. Een voorbeeld van zo’n systeem is Klik-Aan-Klik-Uit, dat je in iedere bouwmarkt kunt vinden. Deze oplossingen zijn geschikt voor de doe-het-zelver die eenvoudige domotica eens wil proberen. Voor de professionele installateur kennen deze producten simpelweg te veel nadelen.
 
Bluetooth Low Energy (BLE)
Dit is de doorontwikkeling van de zogenoemde Bluetooth classic. Bluetooth Low Energy, of Bluetooth 4.x, biedt technisch veel meer mogelijkheden dan  Bluetooth classic. Hierdoor kan het in de toekomst een rol vervullen in het realiseren van communicatie tussen apparaten gericht op  woningautomatisering. Vandaag de dag zijn er nog weinig woningautomatiseringsproducten die gebruikmaken van BLE op de markt, maar dit zou een vlucht kunnen nemen als je bedenkt dat praktisch elke smartphone, tablet en laptop dit protocol al ondersteunt.
 
DigitalStrom
Het Zwitserse DigitalStrom valt op dankzij de Lego-achtige modules die worden gebruikt. Daarom wordt een chip geplaatst en ze communiceren via een powerline in het bestaande elektriciteitsnet in een woning. DigitalStrom is aan te sturen met een smartphone, maar de gebruiker heeft wel een installateur nodig om de hardware te installeren.
 
EnOcean
Dit protocol is ontstaan met de missie om sensoren en actoren te maken die zelf in staat zijn om energie op te wekken om de werking te garanderen. EnOcean-hardware gaat hand in hand met het EnOcean-protocol, dat uitsluitend draadloos is. Het is vooral populair in de zakelijke markt van gebouwautomatisering als oplossing voor toepassingen waar bedrade communicatie niet mogelijk of gewenst is; denk bijvoorbeeld aan
renovatiewerkzaamheden in monumenten.

KNX is een van de meest toonaangevende besturingssystemen. De KNX-standaard legt vast hoe sensoren en actuatoren met elkaar communiceren. KNX is zowel bedraad als draadloos beschikbaar, toch is het vooral de bedrade versie die succesvol is. KNX is relatief duur, vandaar dat het vooral gebruikt wordt door professionele spelers. KNX richt zich met WeCare ook op de zorgtechnologie.

Modbus
Modbus is in 1979 ontwikkeld als industrieel protocol en pas sinds 2004 een open protocol. Door de jaren heen is dit protocol uitgegroeid tot een standaard voor vooral industriële automatiseringssystemen. Naast toepassingen in de industrie zijn er ook producten ontwikkeld voor woning- en gebouwautomatisering. Het is een standaard die ontwikkeld is met industriële toepassingen in het achterhoofd. HVAC is een pluspunt van dit protocol, wat het kansrijk maakt voor de woningbouw.

X10
X-10 is de ‘opa’ van het stel. Het is een van de oudste protocollen op het gebied van domotica. Het werd al in 1975 bedacht door Pico Electronics. Net als KNX kan X10 zowel bedraad als draadloos worden toegepast. X10 is goedkoper dan KNX, alleen heeft X10 het nadeel dat het vrij beperkt is in de snelheid. Ook ontbreekt er de bidirectionele communicatie.

Z-Wave 
Z-Wave is wat laagdrempeliger dan KNX. Het maakt gebruik van de 868MHz-band en behaalt een snelheid tot 100kbit per seconde. Het bereik is ongeveer dertig meter, ideaal voor het thuisgebruik dus. Toch is dat bereik wel te vergroten door data door te sluizen naar andere onderdelen van Z-Wave via het mesh netwerk. Z-Wave is tevens minder storingsgevoelig dan WiFi.

Zigbee
Zigbee vist eigenlijk in dezelfde vijver als Z-Wave. De technologie is wel wat geavanceerder. Zo haalt Zigbee wel 250kbit per seconde op een 2.4GHz-band. Ook het bereik van Zigbee is te vergroten dankzij een mesh netwerk. Het gebruik van Zigbee bleef achter, maar sinds ze losse productprofielen samenbrengen via de 3.0 specificatie, is er veel meer mogelijk.

Bron: domotica.nl

 

Ga terug naar het nieuws overzicht
 • ABB
 • Attema
 • Nexans
 • Osram
 • Eaton
 • Soler & Palau
 • Sylvania
 • Lumiance
 • Wavin
 • JMV
 • Wiska
 • Norton
 • Peha
 • Philips